SPOMEN KOMPLEKS VAROVNICE

Na vrhu Varovnica 10 km od Mladenovca, pored puta za selo Šepšin, urađen je spomen kompleks Varovnice. Na tom prostoru je od 4. do 9. decembra 1914. godine vođen boj u okviru čuvene Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, na liniji fronta Varovnice – Kosmaj – Sibnica. Na ovoj liniji elitne jedinice neprijateljske vojske čekale su srpske snage sastavljene od trećepozivaca, ljudi od 40 do 55 godina, mahom poreklom iz mladenovačkih sela. Vojvoda Radomir Putnik, napisao je u jednom od svojih potonjih izveštaja da je od držanja vojnika na kosmajsko-varovničkoj liniji fronta zavisila sudbina operacija i svih ostalih armija. Spomenik je podignut 1948. godine, a po obroncima je urađen spomen kompleks sa kamenim obeliscima.

SPOMEN PODRUČJE VRBICA

Na području Male Vrbice nalazi se spomen česma palima u Prvom svetskom ratu. Na tom području planira se izgradnja spomen crkve, brvnare, spomen obeležja Voždu Karađorđu, kao i obeležja vezana za Drugi svetski rat.

CRKVA USPENIJA PRESVETE BOGORODICE

Izgradnja mladenovačke pravoslavne crkve, posvećene Uspeniju Presvete Bogorodice započeta je 18. juna 1908. godine, kada su uz prisustvo protojereja Petra Popovića, paroha iz Vlaške i mesnog jereja Milana Arsića osveštani temelji ovog zdanja. Gradnja crkve je završena 1910. godine, ali čin osvećenja tada nije obavljen jer unutrašnji radovi nisu bili završeni. Zbog početka Balkanskog, a potom i Prvog svetskog rata, osvećenje je obavljeno tek 28. avgusta 1929. godine, na Veliku Gospojinu. Crkvu je osveštao Patrijarh srpski gospodin Dimitrije.

Mladenovačka crkva je sagrađena u srpsko-vizantijskom stilu, u vidu krsta, po projektu arhitekte Grgura Milovanovića, pod nadzorom inženjera Milana Simonovića. Radove su izveli braća Stevan i Kuzman Naumović, preduzimači iz sela Vevčani u Makedoniji. Krajem 1926. angažovan je akademski vajar i slikar Mihailo Milovanović da izradi novi ikonostas i uradi unutrašnju dekoraciju crkve kakva je danas. Više od dve godine Milovanović je radio ikonostas od belog venčačkog mermera, oko 5o metara kvadratnih i 10 ikona na platnu. Freskoslikanje unutrašnjosti mladenovačke pravoslavne crkve, više od 700 kvadratnih metara, započeo je akademski slikar iz Beograda Dragomir Jašović, a završio takođe slikar iz Beograda Dragomir Marunić.

MUZEJ MLADENOVCA

Područje mladenovačke opštine nedovoljno je arheološki istraženo. Ipak dosadašnja otkrića ukazuju da je tragove bitisanja na prostoru grada i opštine ostavio i praistorijski čovek. Arheološki nalazi o svemu ovome čuvaju se u Muzeju Mladenovca.
Muzej mladenovca osnovan je 1982. godine, a od 1985. nalazi se u sastavu Muzeja Grada Beograda. Smešten je u nekadašnjoj privatnoj kući, sagrađenoj 1925. godine u neoklasicističkom stilu. Stalna postavka muzeja prikazuje istorijsku, arheološku i etnografsku baštinu Mladenovca i broji preko 1000 eksponata neprocenjive vrednosti koji predstavljaju pravi raritet, ne samo Balkana i Evrope, već i celog Sveta. Inače, stalna postavka predstavlja samo deo onoga što Muzej poseduje, a njena veličina u mnogome zavisi od prostornih ograničenja i uslova kakvi su u zgradi Muzeja.

Ostavite komentar