VII Festival evropskog filma u Mladenovcu od 16. do 19. maja 2018. u Centru za kulturu i turizam.

Ljubitelji sedme umetnosti, sedmi po redu Festival evropskog filma počinje 16. maja u Zaječaru i Mladenovcu, nakon čega se seli u još 8 gradova širom Srbije.

Filmofili Mladenovca moći će da uživaju u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije na temu kulturnog nasleđa u prolećnom i jesenjem delu festivala. Prolećni deo će biti u periodu od srede 16. maja sve do nedelje, 19. maja 2018. godine,

Tokom 4 festivalska dana biće prikazano 8 filmova iz Francuske, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Italije, Kipra, Nemačke i Danske.

Sreda 16. maj

Leopardi Il Giovane Favoloso

Vreme projekcije: 18h

Drama Italija, 2014, 143 min

Festival otvara italijanski film Leopardi Il Giovane Favoloso.

Dečak na mostu Boy on the bridge

Vreme projekcije: 20h

Drama Kipar, 2016, 85 min

 

Režija: Petros Charalambous

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

IMDB film info: 7,5

ČETVRTAK 17. maj

Nijedan sistem nije siguran Who Am I – kein System ist sicher

Vreme projekcije: 18h

Triler Nemačka, 2014, 106 min

Režija: Baran bo Odar
Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing @ You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …

IMDB film info: 7,6

ŠARLATAN MANJIFIKO / ŽIVOT I SEĆANJE – NUŠA I RENE GERDEN

Vreme projekcije: 20h
DOKUMENTARISTIČKI Slovenija, 2016/2017, 60/25 min

Režija: Maja Pavlin/Dragomir Zupanc
Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanja“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Manjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je Hir Aj Kam Hir Aj Go. A drugi je priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

IMDB film info: 7,1

PETAK 18. maj

Fer-plej Fair Play

Drama Slovačka, 2014. 100 min.

Režija: Andrea Sedlácková
Zajednički česko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učeće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

IMDB film info: 6,9

Mađari za Barsu Hungarians for the Barça

Vreme projekcije:20h
DOKUMENTARISTIČKI Mađarska, 2014, 85 min

Režija: Tibor Kocsis
Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

SUBOTA 19.maj

Nisam đubre Je ne suis pas un salaud

Vreme projekcije: 18h

Drama Francuska, 2016, 111 min

Režija: Emmanuel Finkiel
Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog
postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

IMDB film info 6,5

Dok ne gledaš When you look away

Vreme projekcije: 20h

Dokumentarni film Danska, 2017, 80 min

Režija: Phie Ambo
Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces u kome rezultati nisu predstavljeni ranije, a pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? Da li treba da razumemo odnos između naše svesti i fizičkog sveta na potpuno novi način? Šta se dešava na granici nauke, gde se sukobljavaju prihvaćene istine i divlje teorije? Može li novi način razumevanja naše ljudske svesti doći sa
potpuno neočekivanog mesta?

 

Vremena projekcija filmova

Sve projekcije počinju u 18.00h i 20.00h, a festival se održava u Centru za kulturu i turizam Mladenovac.

Ulaz je besplatan!

Ostavite komentar