Turistička tura „Od despota do kralja“ omogućiće vam da obiđete značajne spomenike srpske istorije u vezi sa periodom od XV do XX veka, našim najpoznatijim srednjovekovnim vladarima i dinastijama Obrenović i Karađorđević.

Dođite i istražite Srbiju!

Otkrijte bogatu istoriju, srce vladara i pobunjenika kroz vekove!

Šumadija je pored burne istorije poznata i po izuzetnoj hrani i vinu i srdačnim ljudima. Izobilje aktivnosti i prirodnih lepota pružaju posetiocu mnoštvo sadržaja od kulturnog razgledanja, aktivnog odmora kroz biciklizam, hajking, planinarenje, splavarenje do opuštanja u mineralnim vodama banja i uživanju na obalama jezera i reka, prelepim pejsažima i mirisnim zelenim šumama. Vinogradi Šumadije otkrivaju dugu tradiciju izrade vina i rakija, koji uz domaću hranu pozivaju na uživanje.

Srednji vek i despotovina

U Mladenovcu je planiran obilazak manastira Pavlovac koji ove godine obeležava 600 godina postojanja. Manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića iz XV veka. Na mestu upokojenja despota Stefana u Crkvinama podignuto je vredno spomen obeležje: kameni obelisk sa tekstom uklesanim 1427. godine, koji je uvršten među 10 kulturnih dobara proglašenih za nezaobilazna „čuda“ Beograda.

Zadužbine dinastije Karađorđević

U Topoli je planiran obilazak mauzoleja dinastije Karađorđević. Knez Aleksandar Karađorđevićs je ovde podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević započeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko-memorijalnog kompleksa koji će potom postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu sa prelepim mozaicima. Osim crkve Svetog Đorđa i Mauzoleja srpske kraljevske porodice, kompleks danas obuhvata i kraljeve vinograde, muzej (Vinogradareva kuća), kuću kralja Petra, kraljevu vilu, kraljičinu vilu, Karađorđevu crkvu, Karađorđev konak, spomenik Karađorđu i hotel. Letnja kuća Karađorđevića (Petrova kuća) na Oplencu je pretvorena u muzej-galeriju sa postavkama u vezi sa životom pripadnika ove dinastije.

Zadužbine dinastije Obrenović

U podnožju Bukulje nalaze se Aranđelovac i Bukovička banja, a njen najviši vrh je visok 696 metara. Na ulazu u Aranđelovac, sa desne strane rečice Kubršnice, uzdiže se brdo Risovača sa pećinom, značajnim arheološkim i paleontološkim nalazištem. Park Bukovičke banje se nalazi u centru Aranđelovca. Jedan je od najvećih i najuređenijih parkova u Srbiji sa najvećom izložbom skulptura na otvorenom. Staro zdanje je dvor koji je pripadao dinastiji Obrenović, dok je crkva Svetog Arhanđela Gavrila u Aranđelovcu zadužbina Miloša Obrenovića.

Ustanički Orašac

U neposrednoj blizini Aranđelovca nalazi se selo Orašac u kome je 1804. godine na Sretenje Gospodnje 2/15. februara održan zbor viđenijih Srba, na kom je dogovoreno da se podigne ustanak protiv vekovne turske vladavine i Đorđe Peetrović-Karađorđe izabran za vođu. Na mestu gde je zbor održan danas se nalaze spomen park, muzej, spomen škola i crkva.

 

Raspored putovanja

Mladenovac

Tura počinje obilaskom Selters banje u Mladenovcu, na čijem prostoru je 1898. godine otkrivena lekovita mineralna voda. Nakon toga sledi obilazak manastira Pavlovac na Kosmaju i crkve Svetog Proroka Ilije u zaseoku Crkvine, gde se nalazi spomenik sa zapisom o smrti despota Stefana Lazarevića.

TOPOLA

Prvi dan turističke ture se nastavlja u Topoli, obilaskom Zadužbinskog kompleksa dinastije Karađorđević, oplenačkog parka, vile Karađorđevića i šetnjom vinogradima. Potom sledi put u Aranđelovac, gde je obezbeđeno noćenje sa doručkom u vili „Vidikovac“. Nakon obilaska zadužbinskog kompleksa na Oplencu, sledi poseta vinarije “PIK” Oplenac, gde je posetiocima na raspolaganju degustaciona sala u kojoj u prijatnom ambijentu, okruženi umetničkim delima i istorijskim skulpturama, mogu probati različite vrste kvalitetnih vina.

 

ARANĐELOVAC

Drugi dan započinje obilaskom parka Bukovičke banjeu Aranđelovcu Bukovičke banje i Starog zdanja, dvora koji je pripadao dinastiji Obrenović.
Nakon toga sledi poseta Risovačkoj pećini, Narodnom muzeju u Aranđelovcu i planini Bukulja. Pri povratku u Beograd predviđeno je (pristajanje) u Orašcu i poseta spomen-kompleksu Prvi srpski ustanak u Orašcu, čime se tura završava.

 

Ostavite komentar