Pobednici konkursa Šumadijske metafore 2017. godine su Miloš Janković za pesmu „Začarani krug“ i za kratku priču Gorana Nedeljkovića iz Resnika „Studija mislećeg čoveka“.

Na trideseti konkurs Šumadijske metafore prijavili su se brojni pesnici i pisaci iz Srbije i regiona, ali i iz dijaspore.

Konkurs za poeziju Šumadijske metafore 2017. godine

Odluka žirija za poeziju Šumadijske metafore 2017.

Žiri za poeziju tridesetih „Šumadijskih metafora“ održao je završnu sednicu u Mladenovcu 5. 6. 2017. godine.

Na naš festival su se i ovaj put odazvali pesnici iz gotovo svih krajeva naše zemlje, oni iz dijaspore (Švedska, Francuska, Bugarska), kao i iz Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Republike Hrvatske.

Posle analize prispelih radova (ovaj put na konkurs se javilo 147 pesnika), ceneći vrednost ne samo pojedinih pesama nego i priloga u celini, žiri je jednoglasno odlučio da se prva nagrada dodeli pesmi „Začarani krug“ Miloša Jankovića iz Beograda. Ova oktava je, istovremeno kritički i filozofski, odaziv na trenutak u kojem jesmo, lirski boj sa avetlukom koji nam sa svih strana preti.

Druga nagrada dodeljuje se, poetičkoj i igrivoj, u tercama skladnoj, pesmi „O poezijskoj materiji“ Bratislava Bate Jevtovića iz Čačka.

Treću nagradu je dobila pesma, metafizička i crnohumorna u isti mah, „Papuče iz sobe N 8 u predvorju mrtvačnice“ Vlastimira Stanisavljevića šarkamenca, našeg pesnika koji živi u Beogradu i u Parizu.

Žiri je takođe odlučio da pohvali dvoje učesnika konkursa: Aleksandra M. Arsenijevića iz Beograda za pesmu „Razgovor s Andrićem, bezglasni“, i Maja Danilovića iz Beograda za pesmu „Raskalašne kosti“.

Žiri je takođe odabrao jedan broj autora i njihovih pesama koji će biti objavljen u zborniku „Šumadijskih metafora 2017“.

U Mladenovcu
5. 6. 2017.

Članovi žirija za poeziju:

1. Miljurko Vukadinović, predsednik
2. Ogljen Petrović, član
3. Dušan Stojković, član

Odabrani pesnici za zbornik poezije

Među 15 odabranih čije su pesme objavljene u zborniku su pesnici:
Predrag N. Bubanja
Ilinka G. Vuković
Manojle Gavrilović
Miroslav Kostić Kole
Eleonora Luthander
Aleksandar Novaković
Jovan D. Petrović
Anđelka Popov
Marko Poropatić
Nadežda Purić Jovanović
Sonja Radulović
Balša Rajčević
Branka Selaković
Marko Stanojević
Saša M. Ugrinić

Konkurs za kratku priču i esej 2017. godine

Odluka žirija za kratku priču i esej na 30-im „Šumadijskim metaforama“ 2017.

Po četvrti put raspisali smo konkurs za kratku priču dužine do šesnaest redova. Konkurs se sasvim „primio“ i žiri je mogao da maksimalno pooštri kriterijum i odluči se, između osamdeset dve prispele priče šezdeset četvoro autora, samo za one koje su nesporno uspešne. Naš konkurs nije interesantan samo piscima koji stvaraju u Srbiji. Ove godine priče su poslali i autori iz Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Bugarske.

Pošto je pažljivo razmotrio sve priče koje su pristigle na konkurs, žiri je odlučio da prvu nagradu dodeli priči „Studija mislećeg čoveka“ Gorana Nedeljkovića iz Resnika, drugu priči „Nebitno“ Aleksandra Novakovića iz Beograda, a treću onoj koja je naslovljena „San“ a koju je napisao Miroslav Todorović iz Trešnjevice. Pohvaljene su priče „Stogodišnjak“ Jasmine Malešević iz Beograda i „Teorija simultanosti“ Maše Prihotko iz Pančeva. Žiri je takođe preporučio nekolike priče za objavljivanje u Zborniku.

Tema eseja bilo je književno delo Milorada Milenkovića Šuma (1937-2000), koji je pre osamdeset godina rođen u Rajkovcu. Na žalost, odziv je bio veoma slab. Potvrdilo se još jednom kako se dobri i zanimljivi pisci kod nas (o)lako zaboravljaju. Treba li napisati – sasvim nepravedno. Objavljujemo dva priloga. Prvi je napisao Dušan Stojković, a drugi Šumov prijatelj i književni sadrug godinama – Pero Zubac.

U Mladenovcu
25. 5. 2017.

Žiri za kratku priču i esej

Dejan Bogojević, predsednik
Dušan Stojković, član
Nikola Kostadinović, član

Ostavite komentar