Pobednici literarnog konkursa Šumadijske metafore 2016. godine Centra za kulturu Mladenovac su  Radeta Đokanovića iz Beograda sa pesmom „Apsolutno poslušan“ i kratka priča „Konac-konopac“ Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca iz Pariza.

Na konkursu ove godine su se takmičili istovremeno i neafirmisani pisci i poznata imena. Izbor najboljih dela objavićemo  zborniku. Pobednik na konkursu za najbolju pesmu dobija štampanje knjige poezije.

Odluka žirija za poeziju Šumadijske metafore 2016.

Žiri za poeziju 29. „Šumadijskih metafora“ održao je završnu sednicu u Mladenovcu 10. juna 2016. godine.
Ponovilo se već viđeno, ono što je postalo, u neku ruku, tradicija kada je naš festival u pitanju: afirmisani i značajni pesnici nadmetali su se sa mlađim i najmlađim koji sveju firmaciju tek traže. Opet su se odazvali pesnici iz gotovo svih krajeva naše zemlje, ali i oni iz dijaspore (Francuska, Švedska, Bugarska), kao i iz Crne Gore, republike Srpske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Posle analize prispelih radova (ovaj put na konkurs se javilo 157 pesnika), ceneći vrednost ne samo pojedinih pesama nego i priloga u celini, žiri je jednoglasno odlučio da se prva nagrada dodeli pesmi „Apsolutno poslušan“ Radeta Đokanovića iz Beograda. Prvo čitanje bilo je dovoljno da se uoči njena osobenost, snalaženje u jezičkom lavirintu u koji svi pesnici, po prirodi posla, moraju da se obretu (mnogi iz njega nikada i ne izađu) i vešt i oštar obračun sa izlizanim opštim mestima koja su za poeziju pogubna.

Druga nagrada dodeljuje se, igrivoj, duhovitoj i ozbiljnoj u isti mah, suštinski poetičnoj pesmi „Aurora borealis“ Biljane Grošin iz Melenaca.

Treću nagradu je dobila pesma, ovaj put „kombinovano“ ljubavna i metafizička, „Prelomni dan i kobna neznanka“ Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, našeg pesnika koji živi u Beogradu i u Parizu.

Žiri je takođe odlučio da pohvali dvoje učesnika konkursa: Spasoja Joksimovića iz Majdanpeka za pesmu „Egipatski dan“ i Ljiljanu Popović iz Knjaževca za pesmu „Stepenice“.

Žiri je takođe odabrao jedan broj autora i njihovih pesama koji će biti objavljen u zborniku „Šumadijskih metafora 2016“.

U Mladenovcu
10. 6. 2016.

Članovi žirija za poeziju 2016.

1. Miljurko Vukadinović, predsednik
2. Ogljen Petrović, član
3. Dušan Stojković, član

Pesnici objavljeni u zborniku Šumadijske metafore 2016.

Među 15 odabranih čije su pesme objavljene u zborniku su pesnici:
Milosav B. Vlajić
Svetislav Vlahović
Ljubomir O. Vujović
Ilinka G. Vuković
Nemanja Dragaš
Bogdanka Kostić
Miroslav Kostić Kole
Miroslav Pavlović
Kaja Pančić-Milenković
Nada Petrović
Slađana Popović Mandžukić
Salja Radulović
Jevrosima Ristović
Biljana Tasić
Tamara Hrin

 

Odluka žirija za kratku priču i esej na 29-im „Šumadijskim metaforama“ 2016.

Po treći put raspisali smo konkurs za kratku priču dužine do šesnaest redova. Konkurs se sasvim „primio“ i žiri je mogao da maksimalno pooštri kriterijum i odluči se, između šezdeset sedam prispelih priča, samo za one koje su nesporno uspešne.

Pošto je pažljivo razmotrio sve priče koje su pristigle na konkurs, žiri je odlučio da prvu nagradu dodeli priči „Konac-konopac“ Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca iz Pariza, drugu priči „Voz za Anu Karenjinu“ Miroslava Pavlovića iz Krnjeva, a treću „Putovanju kroz razne tačke“ Danijele Padejski iz Valjeva.

Pohvaljene su priče „Priča do šesnaest redova“ Danijele Vasiljević iz Smederevske Palanke i „Gatara“ Branislava Goldnera iz Beograda. Žiri je takođe preporučio nekolike priče za objavljivanje u Zborniku.

Tema eseja bilo je književno delo Radoslava Vojvodića. Žiri se opredelio za dva eseja koja preporučuje za objavljivanje u Zborniku: „Ispovedna knjiga – put ka sebi“ Luke Prošića i „Od kneza tame uteći se ne može“ Dušana Stojkovića.

U Mladenovcu
15. 4. 2016.

 

Žiri za kratku priču i esej

Dejan Bogojević, predsednik
Dušan Stojković, član
Nikola Kostadinović, član

Ostavite komentar