Prvi Valter fest otvorila je gospođa Julijana Lula Živojinović, dirljivim obraćanjem publici u prepunoj sali Mladenovačkog Centra za kulturu i turizam.

Lula-Zivojinovic-Prvi-Valter-fest-2018-01

„Poštovana publiko, dragi prijatelji, zemljaci,

teško je opisati sreću i ponos koji danas osećam na Prvom Valter Festu, koji je poneo ime po jednoj od Batinih najpopularnijih uloga.

Ne postoji lepši način da se sačuva uspomena na našeg Batu i prenesu novim generacijama sve one vrednosti koje je decenijama odslikavao na filmskom platnu, od osnivanja jedne ovako važne kulturne manifestacije.

Iako je pripadao celom prostoru nekadašnje Jugoslavije, divno je da je baš njegov rodni kraj odlučio da mu se oduži i na ovaj način, i da se sa ovog mesta pošalje poruka da mi ne zaboravljamo svoje ljude i da znamo kako se čuva uspomena na njih.

Izuzetno je važno je da ovaj filmski festival postane jedna umetnička konstanta, a vama želim da u njemu uživate što više, da ga čuvate i negujete, kao i da budete ponosni što ga imate.

Hvala na pažnji, volim vas.“

Boban-Jevtic-Sanja-Petrovic-Valter-fest-2018.-2

Publici se na otvaranju obratio i član saveta filmskog festivala Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Mislim da je ovo jako, jako važna i vredna inicijativa, da se posveti, Srbija ima jako puno festivala, da jedan festival bude posvećen jednom glumcu, i to verovatno najvećem glumcu koje je srpska i jugoslovenska kinematografija imala. To je veoma važna stvar i nadam se da će ovaj festival biti dugovečan„.

Posetioci su imali priliku da pogledaju pravi akcioni film, pun adrenalina i jurnjave, „Južni vetar“. Projekciji filma, koji je i deo takmičarskog programa festivala, prisustvovali su pored žirija i članova saveta i glumci i režiser filma, koji su se poklonili prisutnima.

U galeriji je potom glumačka družina ostala da popriča i slika se sa publikom.

Svoje mišljenje o Valter festu izrazili su i glumci filma, podelili su i glumci filma. Glumica Jovana Stojiljković „Ja sam zapamtila ovo sjajno mesto kada sam gostovala sa predstavom na pozorišnom festivalu. Publika je fantastična, puna sala i zaista divni ljudi. Kako je ovo rodno mesto Bate Živojinovića, dodatno daje na značaju zamisli i sigurna sam da će Valter fest da traje i bude sve jači.“

-„Ja nisam do sada nastupao u Centru za kulturu i turizam Mladenovac. „- nastavio je Miloš Timotijević, koji u filmu igra policijskog inspektora Supara. „Lepo je što se osnivaju novi filmski festivali i što se upoznajemo sa publikom širom zemlje, ne samo u Beogradu. Atmosfera je fantastična i rado ću doći ponovo.“

Sa time se složio Miodrag Radonjić, zvezda filma, naglašavajući značaj negovanja filmske tradicije, naročito kroz ovakav žanrovski, jak festival i čuvanje sećanja na tako velikog glumca kao što je Bata Živojinović.