Otvoren je „Od sna do jave“ pozorišni festival Teatar u jednom dejstvu u ponedeljak 15.10.2015. uz svečano predstavljanje originalnih dela Milića od Mačve u galeriji „Foaje“.

U toku dana, Pan teatar je izveo predstavu za decu „Beogradska mumija“ po motivima knjige Branka Miloradovića, u adaptaciji i režiji Ivana Baletića. Decu putuju kroz istoriju prateći zabavne akcije glavnog junaka. Dečaku Ogi, čiji je otac arheolog koji izučava mumiju Nesmin, je glavni lik predstave. Beogradsku mumiju je iz Egipta doneo bogati srpski trgovac Hadžipavle Riđički i darivao je Narodnom muzeju. Junak magične avanture se nalazi u nezavidnoj situaciji jer mu se roditelji razlaze i odlučuje da putovanjem kroz vreme pomogne mumiji, ali i roditeljima. Borba dobra i zla, puna magije, avanture, zadataka i tajni, umešana je kao kombinacija crtanih karaktera i klasičnog pozorišta. Igraju Miodrag Milovanov, Olivera Viktorović i Petar Kokinović.

Veče otvaranja dovelo je Mladenovčaane u Centar za kulturu i turizam Mladenovac. Sala je bila puna, uz dodate stolice i stajaća mesta. Domaćica festivala, Sanja Petrović se obratila publici, a potom i predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić.

Predstava „Florentinski šešir“ pozorišta „Boško Buha“ u veličanstvenom izvođenju oduševila je posetioce. Cela pozorišna grupa se poklonila, nakon čega se publici obratio glumac Goran Jevtić uz posvetu predstave Mileni Dravić, uz dirljive reči o veličanstvenoj glumici i prelepoj dami.

 

Usledio je okrugli sto za kojim su se našli Vojislav Savić, Darijan Mihajlović režiser, Dejan Lutkić i Goran Jevtić.

Kako je Vojislav Savić podsetio „Najbolje su komedije kod kojih kad se smejete srce vam se cepa.“. Reditelj predstave, Darijan Mihajlović pričao je o vodvilju, pozorištu Boško Buha, o učenju sa majstorom Mucijem Draškićem, koliko koncentracije zahteva komedija, zapravo vodvilj. Sjajni glumci, koji pevaju, igraju i glume, čija gluma izgleda lako i bogato, nasmejali su publiku. Dejan Lutkić pričao je o specifičnosti komedije i vodvilja, koji voli, o teškom žanru koji zahteva perfekciju i koliko zadovoljstvo donosi to uživanje gledalaca. Goran Jevtić zahvalio se publici i primetio koliko se opustila i zagrejala tokom predstave. Kao rođeni Mladenovčanin, naglasio je kvalitet odabira predstava na repertoaru ovogodišnjeg Teatara u jednom dejstvu. Cela pozorišna grupa se poklonila, nakon čega se publici obratio glumac Goran Jevtić uz posvetu predstave Mileni Dravić, uz dirljive reči o veličanstvenoj glumici i prelepoj dami.