ponedeqak 16. april u 20 časova

MITROVDAN

režija Bratislav Petković
uloge
Nebojša Ljubuišić
Lako Nikolić
Božidar Stošić

ulaznice 500 dinara

U drami MITROVDAN patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda i pravoslavlja u otadžbini nad kojima se nadnosi pretnja komunističkog terora. Njihov dijalog teče – paradoskalno, ali istorijski tačno – u vili Vilhelma Krauta, Nemca, bivšeg logorskog kuvara koji ih sada opslužuje srpskim jelima i čak uspeva da umesi slavski kolač. Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami MITROVDAN je upravo odluka Vilhelma Krauta da tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili partijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigranski život do svog ovozemaljskog kraja.
mitrovdan poster

Vladika Nikolaj Velimirović koji je zbog svoje duhovne grandioznosti proglašen za svetitelja je ličnost koja zavređuje da se što bolje upozna kroz brojna dela koja je ostavio u vidu knjiga, a predstava MITROVDAN nudi priliku da se o tom velikom čoveku saznaju i neki manje poznati podaci iz njegove biografije.

Dramu baziranu na istorijskim činjenicama režira autor teksta, Bratislav Petković, a na sceni će publika moći da gleda trojicu izvrsnih glumaca: Nebojšu Ljubišića, Laka Nikolića i Božidara Stošića. Autor scenografije je Vladimir Ćirić, a kostima Tijana Sićević.

Ostavite komentar