Glumica Mira Banjac je dobitnica nagrade za životno delo Valter festa 2019.

Mira Banjac je legenda srpskog glumišta. Glumila je u najvećim filmovima i predstavama SFRJ i Srbije. Dobitnica je najvećih esnafskih nagrada i priznanja kao što su Dobričin prsten, Sterijina nagrada, višestruke nagrade Pulska arena, Velika Žanka, Zlatni ćuran, Nagrada Pavle Vujisić i druge.

mira banjac lepota poroka

Njene uloge su opšte poznate i citirane, bilo da se radi o pozorištu, televiziji, radiju ili filmu. Oko 300 uloga odigrala je u 70 godina karijere.
Mika Antić je jedno vreme živeo kod nje. Družila se sa kolegama. Život je nije mazio, sama je odgajala sina, a majka joj je bila oslonac.
„Ja kad ne budem radila, ima da uvenem kao biljka!“
Uvek duhovita, nasmejana i spremna na šalu.

Biografija

Mira Banjac će ove godine, 4. novembra napuniti 90 godina.

Rođena je u Erdeviku. Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom sadu u klasi Jurija Rakitina. Od 1970. godine prešla je u Beograd i postala član Ateljea 212. Bavila se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pozorišna karijera

Pozorišnu karijeru počela je u pozorištu u Sremskoj Mitrovici 1949. godine. Prelaskom u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu otvara svet karakternih likova, igra skoro dvadeset godina. Mira Trilović je 1970. godine je dovodi u beogradski Atelje 212, gde postaje nosilac repertoara.
– Upravnica Mira Trailović je od pozorišta stvarala porodicu, ona je to želela, na tome radila i mi smo to bili. Mira me je podigla u pola sezone, ali mi je odmah dala mesto, uloge, tako da nisam morala da se probijam i čekam šanse. Odmah sam stekla prijatelje: Seku Sablić, Ružicu Sokić, Zorana Radmilovića, Batu Stojkovića, Taška Načića… Sve su to bili dragi ljudi kod kojih sam ja i u kuću odlazila.
E onda, kako je repertoar diktirao, tako se i događalo da sa Batom Stojkovićem maltene budem stalno životni partner na sceni. On je bio posebna ličnost i razlikovao se od Zorana. Bata je bio egzaktna ličnost i tražio je savršenstvo. Bio je veliki radnik i za njegovo prijateljstvo ste morali mnogo da radite, ali kad ga dobijete, ono je bilo sigurno do smrti.

Zapažene uloge:

Radovan Treći
Korešpodencija
Čudo u Šarganu
Traktat o sluškinjama
Selo sakule a u Banatu
Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji
Žuta
Ljubica, prvo lice množine
Majka
Bel tempo
Veliko i Malo
Tebanska kuga
Džoni Belinda
Kola mudrosti dvoja ludosti i dr.

Filmografija

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, gde se mogu istaći:

Čuvar plaže u zimskom periodu
Diplomci
Široko je lišće
Salaš u Malom Ritu
Varljivo leto ’68.
Balkanski špijun
Lepota poroka
Nož
Bure baruta
Seljaci
Optimisti
Mamaroš

Televizijska

Marija
Porodično blago
Vratiće se rode
Kamiondžije
Obraz uz obraz
Pozorište u kući 2
Balkan ekspres 2

 

Ostavite komentar