Likovna Kolonija Mladenovac osnovana je 1987. godine i spada u kulturne manifestacije od posebnog značaja za Beograd i opštinu Mladenovac. Organizacija kolonije poverena je Centru za kulturu, a radom kolonije, od 1994. godine, upravlja Savet. Članove Saveta postavlja i bira skupština opštine Mladenovac.

Likovna kolonija traje nedelju dana, uglavnom u periodu oko proslave Dana opštine 2. avgusta. Običaj je da ima dvanaest učesnika od kojih su dva slikara iz Mladenovca, a deset iz Srbije i inostranstva. Predsednik Saveta kolonije je dr Vladimir Manić koji sa ostalim članovima Saveta bira učesnike kolonije.

U proteklih dvadeset i tri godine postojanja, u radu kolonije učestvovali su brojni umetnici, mnogi od njih poznati i priznati i izvan granica ovih prostora, a među učesnicima prvih kolonija, do 1992. godine, bili su i umetnici iz svih republika tadašnje Jugoslavije.

Za učesnike kolonije smeštaj i prostor za rad obezbeđuju Institut za medicinu rada i hotel „Selters”. Svi učesnici, prema Statutu kolonije, obavezno ostavljaju domaćinu, hotelu „Selters” i organizatoru po jedan rad, od kojih nastaje stalna postavka Likovne kolonije.

Na početku kolonije organizuje se izložba radova koje su umetnici ranije dostavili – po dva rada, a na kraju kolonije organizuje se izložba radova nastalih na koloniji. Takođe se štampaju i prigodni katalozi za obe izložbe. Običaj je i da se na otvaranju kolonije održi prigodan koncert.

znak Likovne kolonije Rozeta iz manastira Pavlovac
znak Likovne kolonije: Rozeta iz manastira Pavlovac

Ostavite komentar