Mladenovačke “Šumadijske metafore”, koje ove godine, 2017. slave jubilej – tridesetogodišnjicu postojanja, raspisuju konkurs za poeziju i kratku prozu.

Na pesnički konkurs treba poslati po tri pesme u tri primerka potpisane šifrom (rešenje šifre dostaviti u posebnoj koverti priloženoj uz pesme).

Tema ovogodišnjeg eseja je književno delo Milorada Milenkovića Šuma.

Nagrada

Prva nagrada je štampanje knjige pesama.

Pesme se šalju do 5. aprila 2017. godine na sledeću adresu:

Biblioteka “Despot Stefan Lazarević”,
11400 Mladenovac,
Kralja Petra I broj 175.

Odluku o pobedniku donosi žiri krajem maja.

Pravila konkursa

Na konkurs “Šumadijske metafore” za kratku prozu treba poslati priču ne dužu od šesnaest redova u tri primerka, takođe potpisanu šifrom čije se rešenje nalazi u posebnoj koverti priloženoj uz priču. Priče se šalju do 5. aprila 2017. na pomenutu adresu.

Istorijat konkursa Šumadijeske metafore

Festival “Šumadijske metafore ” postoji od 1987. godine. Njegovi inicijatori, oni koji su ga zasnovali i omogućili mu da se među druge festivale našeg pesništva uključi, bili su Mijoslav Sredojević polimski, Nikola Kostadinović, Đorđe Milanović, Radomir Vasilić, Milan Pavlović i mnogi drugi.Ali, bili su tu i mnogi drugi afirmisani srpski književni stvaraoci popuit Radomira andrića, Mome Dimića, Branislava Banike Bojića, Miće Cvijetića, Bratislava Milanovića, Adama Puslojića, Miladina Ćulafića, Miljurka Vukadinovića.
Direktor festivala bio je Nikaola Kostadinović. Urednik izdanja Dušan Stojković. Članovi saveta bili su istaknuti srpski pisci: Radomir Andrić, Moma Dimić, Mićo Cvijetić, Dušan Čolović, Bratislav Milanović, Ratko Marković Riđanin, Miljurko Vukadfinović, Dejan Bogojević, Zoran Milisavljević…

“Kada je naš festival kršten, prisutni su bili Ljubivoje Ršumović, Velimir Lukić, Aleksandar Popović, Radomir Andrić, Branislav Petrović i mnogi drugi, a ja se ne sećam ko je bio kum. Šumadiju doživljavam kao srce Srbije. Svojevremeno se tvrdilo kako je despot Stefan Lazarević u manastiru Pavlovcu, koji je u njegovo vreme podignut, ispevao Slovo ljubve. Šumadija je za mene, to – slovo ljubve. Pre više od deset godina sačinio sam Bruj Šumadije, antologiju pesništva šumadijskog, počev od prve godine Prvog ustanka. Pesnici koji su bili u toj antologiji pouzdani su jemci da su Šumadinci znali, jednako dobro kao što su ratovali, i da pevaju. Znaju to i danas.

Godine 2016. prva nagrada na festivalu „Šumadijske metafore” pripala je pesniku Radetu Đokanoviću, za knjigu Apsolutno poslušan. Druga i treća nagrada, pripale su Biljani Grošin i Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamencu, za knjige Aurora borealis, odnosno Prelomni dan i kobna neznanka.

Organizatori najavljuju da će tridesetogodišnjica festivala, koja će biti obeležena 2017. godine, proteći uz mnoga pesnička i druga iznenađenja, čime će biti utvrđen suštinski značaj ove manifestacije na kulturnoj sceni Srbije.” (Dušan Stojković)

Ostavite komentar