Danas je u Centru za kulturu i turizam Mladenovac  održana konferencija za štampu, povodom snimanja filma “Mališan“. Konferenciji je prisustvovao i ambasador Finske u Srbiji.

Trenutno se u etno selu “Amerić” u okolini Mladenovca snima kratkometražni film “Mališan”, a u pripremi je dugometražni film “Monte zombi” sa finskom zvezdom Oni Tomila u glavnoj ulozi, proverenim timom koji čine producent Marko Paljić, režiserski dvojac velikih ostvarenja  “Mali Budo” i “Jesen samuraja” Danilo Bećković i Dimitrije Vojnov uz podršku Kalojan Vodeničarova – reditelja akcionih scena filmova Troja, Nemoguća misija, Igre prestola, kompozitor Marko Kon i glumac Slaviša Čurović, kao i direktor fotografije Dušan Ivanović.  Autentična srpska lokacija, podrška grada Mladenovca i Centra za kulturu i turizam Mladenovac daju izuzetne mogućnosti filmskoj ekipi i koji su učinili “dolazak Holivuda u Mladenovac” kako je to Marko Paljić opisao.

“Lepo je da radite sa glumcem čije filmove volite da gledate” – rekao je Dimitrije Vojnov, podsećajući na veliku gledanost filma “Big game” gde pored Semjuel L. Džeksona igra Oni Tomila.

Film se bavi veoma aktuelnom temom o civilizacijskoj nultoj tački, gde se ljudi transformišu otuđenjem kroz korišćenje tehnike, plasiranje mnoštva lažnih vesti i informacija, “da li više verujemo svojim očima ili vestima sa interneta”, rekao je Vojnov. “To će biti jedan višeslojan film, koji će pre svega biti zabavan, napet, strašan, duhovit, ali će imati i taj jedan drugi sloj.”.

Kraj filma se očekuje krajem oktobra.

Stanovnici Artika u Srbiji

Oni Tomila, zvezda filma, govorio je o početku svoje karijere, kada je još kao mali snimao reklame kao petogorišnjak. Sa osam godina je snimio prvi dugometražni film u Finskoj. Pre “Velike igre” sa Semjuel L. Džeksonom,  je snimio nekoliko kratkih filmova. Snimanje tog filma u Nemačkoj, prvi je rad van Finske za Onija. “Sviđa mi se ekipa sa kojom radi. Mesto na kom snimamo je predivno, znatno drugačije od Finske. Imam velika očekivanja od ovog filma.” – rekao je Tomila.

Ambasada povezuje

Ambasador Finske u Srbiji, njegova ekselencija Perti Ikonen, obratio se prisutnima. “Finska ambasada vrlo aktivno deluje u kulturnom životu Srbije. U poslednjih sedam godina, organizovali smo pet filmskih nedelja u Beogradu. Znamo da beogradska publika voli filnske filmove pa smo učestvovali. Mi smo veoma mala zemlja sa pet i po miliona stanovnika, ali proizvodimo više od trideset filmova godišnje. U Evropi trećina gledalaca u bioskopima dolazi iz Finske, pa možemo da se pohvalimo.”- naglasio je ambasador.

Kako izgleda raditi sa srpskim glumcima

“Ja ih volim. Mi smo veoma slični. Ovo je moje drugo pojavljivanje sa ovim timom koji osećam kao braću. Sviđa mi se kako radi Danilo. Mesto na kom ćemo snimati je fantastično, kao i tim koji radi. Osećamo se svi kao kod kuće. To je sjajno šta pokušavaju producenti, koji održavaju visok nivo kvaliteta, poput svetskih velikih kinematografija.” o radu na filmu rekao je Kalojan Vodeničarova.

Snimak će biti u 8k rezoluciji, najmodernija tehnologija je korišćena i održan je žanrovski stil, zombi komedija o scenografiji je kratko govorio Dušan Ivković.

Marko Kon je pričao o tome kako muzika govori bez teksta. On je najavio je novi stil, zombi pop.

Ostavite komentar