петак 31. мај од 21 сали биоскопа

улаз слободан

Концерт групе Црвена јабука

Црвена јабука је основана 1985. године у Сарајеву. У оригиналној постави групу су чинили: Дражен Ричл Зијо (вокал, соло гитара, текстописац), Златко Арсланагић Злаја (ритам гитара, текстописац), Дражен Жерић Жера (клавијатуре, пратећи вокал), Аљоша Буха (бас-гитара) и Дарко Јелчић Цуња (бубњевиудараљке). Њихова музика је била инспирисана Битлсима и Индексима. Први албум, „Црвена јабука“, објављен 1986. био је тренутни успех. Група је брзо стекла велику популарност широм бивше Југославије.

У парку Ташмајдан23. јуна 1989. године, група је одржала незаборавни концерт праћен летњим пљуском који није растерао публику. У наставку турнеје, у Сарајеву, Титограду, Загребу и Бањалуци, снимили су концертни албум „Узми ме кад хоћеш ти“, који се у продаји нашао 1990. године. У то време гитару је на концертима свирао нови члан групе, Игор Ивановић, који је заменио Никшу Братоша, који се тада посветио само студијском раду. Године 1990, пошто је албум „Сањати“ достигао златни тираж, Црвена јабука је награђена међународном наградом Ampex Golden Rool Award.

Почетком 1991. године снимили су свој нови албум, „Некако с прољећа“. Са групом је поново био Никша Братош који је радио продукцију и свирао гитару на плочи, заједно са новим гитаристом, Зораном Шербеџијом. Све песме је написао Злаја. Гост на плочи био је Кемал Монтено, у песми „Некако с прољећа“. Албум се у продаји нашао на пролеће исте године.

Група прави паузу све до краја рата, до 1995. године, када је Дражен Жерић поново окупио групу у новом саставу. Клавијатуре је свирао Данијел Ластрић, бас Крешимир Каштелан „Крешо“ а остатак екипе је остао исти — Дарко Јелчић „Цуња“ за бубњевима и Никша Братош као гитариста, осим Злаје који је написао скоро све песме у периоду од 1985. до 1991. године. Групи се придружио други гитариста, Марио Вукчевић „Џими“.

Албум „Све што осањам“ се у продаји нашао 2000. године. У Србији је лиценцно објавила Гранд Продукција. Поред „Твога срца врата“, веома популарне су биле и песме далматинског и тамбурашког мелоса „Нико није луд да спава“ и „Ни задњи, ни први“. Видео-спот „Твојим жељама вођен“ најавио је 2002. године истоимени албум, а већ следеће године ће у мају први пут одржати концерт у Београду након распада Југолавије.

20 година од првог албума обележиће албум „Опрости што је љубавна“. До публике су пролаз нашле нумере „Ти ми душу узимаш“, „Есма“, „Два и два (и она мала барка)“, као и дует са Арсеном Дедићем „Знам“. У сећање на Дражена Ричла, поново је наснимљена „Туго несрећо“.

црвена јабука

25 година од настанка групе ће обележити четворострука ЦД компилација највећих хитова „Да није љубави“, као и први ДВД са видео-спотовима „С друге стране сјећања“. Антологијска компилација бележи и поново уснимљене старе хитове „Са твојих усана“, „За све ове године“, „Умријећу ноћас од љепоте“, „Осим тебе љубави“, „Кад казаљке се поклопе“ (првобитна верзија се налази на новогодишњем промо синглу из 1988.), „Дирлија“ (гост у реп деоници – Shorty) и соло отпевану „Док Миљатска протиче“. Две нове песме су обрада Индекса „Балада“, као и „Лагано умирем (у твоме сјећању)“ Мирослава Руса и ИТД бенда. Јубилеј је пратила веома запажена турнеја која ће повратити велику популарност Црвене јабуке.

Крајем 2010. године ће лансирати радијски хит „Украст ћу ти снове“, а марта 2011. са Жељком Бебеком песму „Клетва“, што ће најавити 13. студијски албум „За твоју љубав“. Пут до слушалаца брзо проналази песма „До срца“. Албумом као и до сада прожимају љубавне песме, али и несхватљиво велики број обрада. Након 15 година поново гостује фронтмен Плавог оркестра Саша Лошић, у песми „Љубав је јака“. Крајем 2011. снимили су дует „Исток, север, југ и запад“ са Индиром Радић.

Maja 2013. године, група је објавила сингл за песму „Имам неке форе“, којом је најављен излазак 14. студијског албума „Нек’ буде љубав“ који је објављен јуна 2013. Са тог албума су се издвојили још и синглови за песме: „Рођендан“, „Украст ћу ти снове“, „За њене очи“, „Често питам за тебе“ и дует са гитаристом Карлом Мартиновићем„Вјерујем“. На албуму се нашло и још интересантних дуета: са Кемалом Монтеном „Црвени пољупци“, поново се нашао и дует са Халидом Бешлићем „Годинама“ у верзији уживо и дует Жере и групе Неверне бебе „Ово је крај“.

Новембра 2013. , објављена су реиздања првих пет студијских албума ове групе у бокс-сет едицији Кроација Рекордса Original Album Collection.

18. фебруара 2014. , група је одржала unplugged концерт у дворани „Ватрослав Лисински“. Са тог концерта је децембра 2014. објављен дупли ЦД под називом „Бивше дјевојчице, бивши дјечаци – Unplugged Live у Лисинском“. На компилацији се налази симболичних 30 песама зато што у 2015. , група слави 30 година постојања. Поводом тог јубилеја, група је за 2015. испланирала излазак новог албума.