Florentinski šešir je predstava pozorišta Boško Buha koja će se naći u takmičarskom programu pozorišnog festivala “Teatar u jednom dejstvu” u ponedeljak 15.10.2018. godine od 20 časova.

 O predstavi

“Vodvilj je nastao kao kovanica reči voix de ville ili na srpski jezik prevedeno, glas grada. Za taj tipično gradski žanr vezujemo tipične francuske stvari kao što su šampanjac, ljubavni trougao, ljubavnika u ormanu, salone sa više vrata, kuplete….

Francuska krajem devetnaestog veka, kada nastaje ovaj Labišev komad, liči na današnju Srbiju kada su u pitanju podele u društvu. Jak je otpor sela prema gradu i prepoznaje se nešto što mi danas zovemo prvom i drugom Srbijom. U Francuskoj postoji dakle zaoštrena podela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznadjenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike posle pada Napoleona III. Sva je ta tri sveta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji. Ovaj komad se u originalu zove “ Italijanski slamanti šešir” i igra se već više od veka. Rene Kler je snimio svoj čuveni istoimeni film po ovom komadu, inseniran je trenutno u Kini, Hrvatskoj,Izraelu, Americi, Italiji a naposletku, naravno i u Francuskoj. Svako je dodao ponešto od svoga mentaliteta, a ja se nadam da će ova beogradska potera za šeširom opravdati razlog zbog koga se ovaj komad toliko dugo nalazi na pozornicama širom sveta.”

Francuski vodvilj napisan u XIX veku, prema rečima reditelja, liči na današnju Srbiju kada su u pitanju podele u društvu – jak je otpor sela prema gradu i prepoznaje se nešto što mi danas zovemo prvom i drugom Srbijom.

REŽIJA Darijan Mihajlović

PREVOD Ivanka Pavlović

KOMPOZITOR Aleksandar Lokner

SCENOGRAF Aljoša Spajić

KOSTIMOGRAF Ivana Vasić

KOREOGRAF Nebojša Gromilić

ORGANIZATOR Bisenija Mrdaković

ASISTENT REDITELJA Marko Čelebić

ASISTENT ORGANIZATORA Aleksandra Grigorov

ULOGE

FADINAR, RENTIJER……. Dejan Lutkić

NONANKUR, CVEĆAR……. Goran Jevtić

BOPERTUI, MESAR……. Zoran Cvijanović

VEZINE, STRIC FADINAROV (gluv)……. Vladan Dujović

TARDIVO, KNjIGOVOĐA KOD KLARE……. Dragoljub Denda

BOBEN, NONANKUROV NEĆAK……. Uroš Jovčić

EMIL TAVERNIJE, PORUČNIK……. Aleksandar Radojičić / Milan Marić

FELIKS, FADINAROV SLUGA……. Nenad Nenadović

AHIL DE ROZALBA, MLADI “LAF”……. Miloš Vlalukin

ELEN, NONANKUROVA KĆI……. Teodora Ristovski

ANAIS, SUPRUGA BOPERTUIA……. Lena Bogdanović

BARONICA DE ŠAMPINjI……. Katarina Gojković

KLARA MODISKINjA (ŠEŠIRDžIJKA)……. Jelena Trkulja

VIRŽINI, SLUŽAVKA KOD BOPERTUIA……. Ivana Lokner

KAPLARI……. Saša Nićiforović, Đorđe Kreća

GOSTI, SVATOVI, HOR Đorđe Kreća, Saša Nićiforović, Vanja Jovanović, Mitra Mladenović, Mina Nenadović, Veljko Knežević, Luka Lopičić, Nikola Tavić

SALONSKE LAMPE Lena Bogdanović, Đorđe Kreća, Saša Nićiforović, Vanja Jovanović, Mitra Mladenović

Reč reditelja Darijan Mihajlović

 U Francuskoj, dakle, postoji zaoštrena podela između građana, seljaka sa dodatkom trećeg staleža, aristokrata, obeznađenih padom drugog Francuskog carstva i ponovnim obnavljanjem Republike posle pada Napoleona III. Sva je ta tri sveta Labiš povezao jednim jedinim šeširom koji postaje paradigma ludosti društva u dekadenciji