Ederlezi Rising film Lazara Bodroža biće prikazan u nedelju 30. septembra u okviru Prvog Valter festa 2018. u Centru za kulturu i turizam Mladenovac.

Ederlezi Rising jedan je od filmova iz takmičarskog dela Valter festa 2018. godine.

Ona je njegov android rob. On se zaljubljuje u nju, odlučuje da je pretvori u osobu, tokom misije na Alfa Kentauri multinacionalne kompanije Edelezi.

Novi srpski naučno-fantastični film svetskog izgleda višeslojno se bavi ljudskom egzistencijom, odnosima i osećanjima.

Debitansko intrigantno ostvarenje Lazara Bodrože, napisano po motivima pripovetke Zorana Neškovića iz 1983, godine, koju je prilagodio za potrebe scenarija Dimitrije Vojnov.

Ederlezi Rizing je intrigantna fantazija smeštena u budućnost, u misiju na Alfa Kentauri multinacionalne korporacije Ederlezi. Milutina, kosmonauta obučenog u kosmičkom centru futurističkog novoformiranog Sovjetskog Saveza, Ederlezi angažuje za ovu misiju i dodeljuje mu androida Nimani, spremnog da ispuni sve njegove želje. Pošto je isprobao sve Nimanine programe, kako je isprobao beskonačne seksualne igre koje su deo njenog programiranog ponašanja, Milutin odlučuje da pokrene prilagođeni program ovog androida. Plan je da android funkcioniše samo na osnovu iskustava koje stiče pored Milutina. Tako je pretvara u nešto najbliskije ljudskom stvorenju. No, ono što se Nimani postaje kao prava osoba donosi destrukciju i depresiju. Milutin tada uviđa opasnost kako po misiju tako i po samu Nimani.

Lazar Bodroža objašnjava: „Ideja nam je bila da ispričamo jednu metaforičnu, snovitu ljubavnu priču i da napravimo vizuelno ekspresivan film. Vizuelna ekpresivnost ovog filma je jako bitna jer sem što ga ističe u moru filmova koji se proizvode danas, taj ekspresivni postupak koji je provučen kroz ceo film nosi sa sobom jak emotivni naboj. Film je u svojoj suštini duboko melodramski i nosi veliku dozu nežnosti koja je u antagonizmu sa distopijskim kontekstom u kom se film odvija, a to je rigidna budućnost nalik radikalizovanoj verziji kineskog korpo-komunizma.“

Režija: Lazar Bodroža

U glavnim ulogama: Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer

Ederlezi Rising najava

 

Zemlja: Srbija
Godina: 2018.
Trajanje: 85
Režiser: Lazar Bodroža
Scenario: Dimitrije Vojnov po pripovetki Zorana Neškovića
Uloge: Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer…
Kamera: Kosta Glušica
Kostimografija: Senka Kljajić
Montaža: Milena Z. Petrović
Muzika: Nemanja Mosurović
Producenti: Aleksandar Protić, Jonathan English
Izdavačka kuća: Mir Media Group

IMDB

Galerija slika

 

Ostavite komentar