Crna Gora: Podeljena zemlja

četvrtak 27. maj u 19h

Dokumentarni film Borisa Malagurskog (autora trilogije „Težina lanaca“) predstavlja priču o podeljenoj zemlji na obalama Jadranskog mora, od herojske prošlosti do turbulentne sadašnjosti, u nadi da će doći do odgovora na pitanje ko profitira od podela u Crnoj Gori.
Film uključuje poslednji intervju sa Mitropolitom Amfilohijem i eksluzivne intervjue sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, akademikom Matijom Bećkovićem i mnogim drugima.

Režiser: Boris Malagurski

Scenarista: Miloš Ninković

Voditelj i narator: Stefan Popović

Direktor fotografije: Mladen Janković

Izvršni producenti: Boris Đurašić, Aleksandar Kavčić

Post-produkcija (montaža, kolor-korekcija i zvučni miks):
Aleksandar Savić

Animacije i CGI: Aleksandar Savić

Žanr: Dokumentarni film

Dužina trajanja: 79 min

Jezik: Engleski, Srpski

“Crna Gora: Podeljena zemlja” je kanadsko-srpski dokumentarni film u pretprodukciji, koji će osvesti svetsku javnost o jednoj od poslednjih diktatura u Evropi – režimu Mila Đukanovića u Crnoj Gori. Od predstavljanja teme, lokacije, istorijsko-geografskog konteksta, pa sve do aktuelnih političko-socijalnih turbulentnih okolnosti koje tresu Crnu Goru poslednjih meseci, cilj će biti da spletom naizmeničnih, ali činjenično utemeljenih događaja i procesa u Crnoj Gori, prosečnom gledaocu zaokupiramo pažnju i navedemo ga da se dublje zainteresuje za stanje u ovoj zemlji – maloj samo u kilometrima, ali velikoj u istoriji. Radnja, istorijske činjenice – ukomponovane sa aktuelnim događajima – kao i tekući procesi će biti posloženi u svojevrsni mozaik koji se može zamisliti i kao kompleksan sociološki eksperiment koji bi se – ukoliko pažljivo sagledamo stvari – mogao oslikati i na primere drugih zemalja sveta koje su menjale svoju (slobodarsku) fizionomiju kroz istoriju. Narod kojem se otima identitet, jezik, pa sada i crkva, zaslužuje da svoj glas dobije u svetskoj areni, te se ovaj film i snima sa ciljem da privuče pažnju svetske javnosti, obrazuje ih i približi im priču o podeljenoj zemlji na obalama Jadranskog mora.
Karte možete kupiti na blagajni Centra za kulturu i turizam Mladenovac od 13 do 20h