Glumica Branka Veselinović prva je dobitnica nagrade za životno delo Valter festa 2018.

Napunila je 16. septembra 100 godina života. Dobitnica je nebrojenih nagrada i priznanja. Za glumačka ostvarenja nagrađena je Nušićevom nagradom za životno delo, Sterijinom i Vukovom nagradom i Nacionalnom nagradom za vrhunski doprinos kulturi. Bila je ambasadorka UNICEF-a, članica je Diplomatskog kora žena, nosi titulu dopisnog člana Srpske razvojne akademije i počasnog vatrogasnog oficira.

Šezdeset pet godina je igrala u pozorištu, najpre u Umetničkom i Narodnom pozorištu, a ostatak, skoro čitav radni vek u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Pored bogate glumačke karijere, Branka Veselinović je poznata po brizi za druge, obilazi bolesne i nemoćne, vodi fond. Pored toga, ona piše svakodnevno, slika, vežba telo i um i stara se o bližnjima. Njen život je toliko pun, jedinstven i inspirativan.

Glumica Branka Veselinović

Skoro čitav radni vek, Branka Veselinović je provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ona je jedna od njegovih osnivača, pored supruga, Mlađe Veselinovića, glumca i prevodioca, podjednako izvrsne venčane kume Mire Stupice i reditelja Bojana Stupice, Marije Crnobori, Kapitaline Erić. Više od četrdeset uloga i čitav život u glumi, od šesnaeste godine, čine fantastičnu glumačku karijeru prvakinje pozorišta koja je igrala sa najvećim i najznačajnijim glumcima Jugoslavije.

Poznata od početka karijere kao komičarka, Branka Veselinović igrala je i klasičan, dramski reperotar. Menjala je jezike, koje tečno govori, bez akcenta, što kao ambasador, što kao glumica, što čini i sada. U Sjedinjenim američkim državama je glumila u Brehtovoj predstavi „Majka hrabrost“ pored supruga, šest meseci.

Jugoslovensko dramsko pozorište je još uvek deo njenog života.

Pola veka u emisiji „Veselo veče“ Radio Beograda

Branka Veselinović je publici najbolje poznatija kao deo veselog i duhovitog tandema sa Čkaljom i Mijom Aleksićem, „Veselo veče“ na Radio Beogradu. Za pola veka trajanja ove emisije, ovaj glumačka ekipa obišla je gotovo celu tadašnju Jugoslaviju.

Penzija i povratak na daske

Branka Veselinović se vratila glumi, nakon višegodišnje pauze, u penziji, u JDP u predstavu „Skup“ Marina Dražića, u režiji Jagoša Markovića. U toj predstavi igrala je stogodišnjeg starca. Novinarima je tada izjavila:“Videćete, napuniću i ja stotu, pa ćete doći da me intervjuišete!“.

Ljubav čitavog života

Na proslavi stotog rođendana, u njenom Jugoslovneskom dramskom pozorištu, Branka je sa bine vikala „Volite se! Volim vas!“ i poručila da jedino u ljubavi čovek treba da bude neumeren. Svoju ljubava, glumica je pretvorila u dela baveći se humanitarnim radom, zajedno sa suprugom Mlađom. Pored sakupljanja materijalne pomoći, ona obilazi domove za stare, nezbrinute, bolnice i obilazi nezbrinute i nejake. Zabavlja decu, poziva ljude da joj se pridruže i naglašava značaj pomaganja drugima. Šala, radost i smeh čine život lepšim, kaže Branka.

Na proslavi u prepunom holu JDP-a o Brankinoj karijeri i humanitarnom radu govorili su Vojin Ćetković, Jagoš Marković, Irfan Mensur, Seka Sablić, Branka Petrić i Jagoš Marković.

Fond Branke i Mlađe Veselinović pomaže invalidnoj omladini. Tu je i fond za nagrade u JDP. Jedan od nosilaca je i Nebojša Glogovac.

U pozorištu je provela ceo život i upoznala supruga, čemu je kumovala Mira Stupica. Igrali su zaljubljen par u Goldonijevim „Ribarskim svađama“. Preselili su glumu u stvaran život, ostali 64 godine u braku, do Mlađine smrti.

 

Ostavite komentar