понедељак 15. септембра

19 часова

галерија Фоаје

Владимир Манић рођен је 1957. године у Младеновцу.
Дипломирао је на Академији прмењених уметности у Београду и специјалистичке студије конзервације у Фиренци. Још као студент почео је да се бави рестуарацијом фресака и икона због чега је у неколико наврата боравио на Светој Гори.
Као рестауратор радио је у националном музеју у Стокхолму, предавао на Универзитету Упсала, радио у Немачкој, Француској, магистрирао конзервацију и рестаурацију зидног сликарства на Академији у Фиренци.
Докторирао је на старим сликарским техникама на Америчком институту за конзервацију у Вашингтону, а као један од највећих познавалаца ове области предавао на водећим светским универзитетима. Члан је тима америчког института Смитхсониан. Члан је удружења ликовних уметности Шведске Краљевске Академије,члан америчког института за конзервацију/AIC/.Радио је као предавач на Тринитy колеџу у Ирској, где је предавао конзервацију технике средњвековног сликарства.
У Америци осликао 23 цркве, бавио се дизајном, рестуарацијом и конзервацијом.
Последњих година се све више окреће сликарству, негујући правац – поетски реализам.
У свету познат као APPLEMAN – ЧОВЕК ЈАБУКА, после 23 године рада махом у Америци, вратио се у Србију где данас живи и ствара на обронцима Космаја.
Слике Владимира Манића налазе се на зидовима галерија, музеја, разних компанија као и великог броја приватних лица.
Преминуо је 2013. године.

Ostavite komentar