Ajvar je deo takmičarskog programa od 20h u petak 25. oktobra Drugog Valter festa 2019. filmskog festivala koji organizuje Centar za kulturu i turizam Mladenovac.

Ko preživi pričaće.

 

Ajvar je drama u režiji Ana Maria Rossi po scenariju Maje Torodović i Ana Maria Rossi.

Radnja filma

Sergej Trifunović u ulozi Baneta i Nataša Ninkoviću ulozi Vide igraju bračni par koji dugo živi u Skandinaviji, bez dece, sa psom i uspešnim karijerama. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

Reč rediteljke

– “Ajvar” je film o ljudima koji su mojih godina, koji žive u inostranstvu jer su, kao mnogi moji prijatelji, otišli da pobegnu od ludila, da naplate svoje školovanje ili, najčešće, zato što su morali. To je priča o izmeštenim ljudima koji se, ni tamo gde žive, nikad neće potpuno ukoreniti. To je, takođe, priča koja se bavi smislom zajedničkog života bez dece, pitanjem opstanka jedne duge veze i njenim krahom. Rastanak je nešto o čemu se nerado govori, a predstavlja jednu veoma važnu odrednicu u našim životima. I to je, mislim, ono što je univerzalno u ovom filmu. Vrlo je jasno i specifično lociran, osim što je tema opšta, teška i određujuća. A to znači – ko preživi, pričaće. To je anatomija jednog kraja, poslednji dani jedne veze dvoje ljudi koji su se nekad voleli – rekla je Rossi.

Ajvar najava

Zemlja: Srbija
Godina: 2019.
Trajanje: 107′
Režiser: Ana Maria Rossi
Scenario: Ana Maria Rossi i Maja Todorović
Uloge: Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Srđan Miletić, Mirko Vlahović

Producent: Nikolina Vučetić Zečević,Ivan Djurović
Kostimografija: Ksenija Terzović
Distributer: Taramount film

IMDB

Galerija slika

Ostavite komentar