Likovni program - Centar za kulturu Mladenovac

Srbija i Srbi na filmu u I svetskom ratu

уторак 13. март у 19 часова

Изложба „Србија и Срби на филму у Првом светском рату“

Биће изложене репродуковане фотографије и кадрови филмова који показују Србију и српски народ у Првом светском рату. Аутори изложбе су Александар Ердељановић, управник Архива и Божидар Марјановић, стручни сарадник Југословенске кинотеке. Како би пронашли најзанимљивије кадрове и фотографије аутори су прегледали на хиљаде метара филмске траке снимака из периода од 1914. до 1918. године, који се налазе у архиви Кинотеке. Изложбу су конципирали по хронолошком принципу, где кроз четрдесетак паноа са репродукованим фотографијама и кадровима филмова овог темата и исцрпним текстом, воде посетиоца сазнању о Србији и Србима у једној од највећих катаклизми 20. века, као и сазнању о филму са документарног, али и пропагандног, напослетку, и уметничког аспекта.
Изложба ће бити отворена 14 дана. Улаз на изложбу је слободан.

12-03-2018
19 часова
галерија Фоаје
улаз слободан

Opširnije: Srbija i Srbi na filmu u I svetskom ratu

Slikarke Mladenovca

Slikarke Mladenovca

IX izložba Slikarke Mladenovac biće otvorena u galeriji Foaje u sredu 7. marta. Učestvuje 19 slikarki:

Ivana Golubović
Jelena Vićovac
Hristina Petrović
Vesna Kostić
Milanka Papo
Radmila Mitrović
Slavica Višnjić
Jasmina Matović
Olga Lekić
Gordana Krstić Dragojević
Đorđina Srećković
Ljubica Rostohar
Jovana Kandić

Violeta Jovanović Smiljanić
Nada Vukotić
Dragana Volarević
Valentina Žmurić
Persa Mišić
Slađana Janković
07-03-2018
19 časova
galerija Foaje
ulaz slobodan

Opširnije: Slikarke Mladenovca

Изложба Уроша Предића

понедељак 27. новембар у 19 часова
Изложба уроша Предића
 
Урош Предић 
Рођен је у Орловату као најмлађи син свештеника Петра Предића. Предић је био најизразитији представник академског реализма код Срба. Завршио је конзервативну Уметничку академију у Бечу. У току студија добио је Гунделову награду - за сликање уљем по мушком моделу 1879. године. Године 1882. радио је у приватном атељеу проф. Грипенкерла, а у периоду 1883-1885. био је асистент Уметничке академије у Бечу.
О његовом интимном животу тог уметника светачког живота и лика, недовољно се зна. Сав посвећен уметности и породици, никада се није оженио. После срећног и безбрижног петнаест година дугог периода у родном селу, скрасио се у српској престоници. Другу половину свог живота провео је у свом делу заједничке куће, са братом Јосифом, професором - у Београду. У Орловату је остала прича о неоствареној љубави између средовечног сликара и шеснаест година млађе Орловаћанке, Ане Накараде (1873-1938), ћерке пензионисаног оберлајтанта Ђуре Накараде (1830-1899). Стари Орловаћани памте да је госпођа мајка Катарина, била једина препрека њиховој срећи.
У Орловату ради серију слика из живота својих сељака. Затим је 1886-1889. боравио у Београду, 1890-1893. у Новом Саду и у Старом Бечеју. У периоду 1894-1909. живи у Орловату, а од 1909. године па до смрти у Београду. Своје слике самостално излаже 1888, 1910, 1920, 1949. године у Београду, 1890, 1949. у Новом Саду, 1890. у Сремским Карловцима, 1890. у Панчеву и Вршцу.
У његовом сликарском опусу највише су заступљени портрети, иконографија, жанр и историјске композиције, ређе предео, и само један акт.
Изабран је за дописног члана Српске краљевске академије 26. јануара 1909, а 3. фебруара 1910. године за редовног члана. Један је од оснивача Удружења ликовних уметника у Београду 1919. године и први његов председник.
У покушају да постигне што уверљивију сличност са ликом наручиоца и инсистирајући на препознатљивости, Предић је постао хроничар грађанског друштва свога времена. Године 1885. у Панчеву је почео са сликањем портрета по поруџбини, понекад уз помоћ фотографија. Радио је најчешће репрезентативне портрете, главе или бисте.
Од жанр сцена, позната дела су Весела браћа и Сироче (на мајчином гробу), затим историјска дела су Херцеговачки бегунци и На Студенцу. Једна од најпознатијих његових слика је Косовка девојка.
Урош Предић је осликао прелепи иконостас бечејске православне цркве и иконостас у капели бечејског велепоседника Богдана Дунђерског. Осим тога насликао је више иконостаса због којих се оцењује да је последњи значајан српски иконописац, међу њима је и иконостас цркве у Орловату.
Посебан квалитет код Предића има његов цртеж, што је посебно уочљиво у његовим сачуваним блоковима за скицирање. У свом дугом стваралачком животу остао је веран правилима старих мајстора и истрајао је на истицању цртежа и јасноће композиције, показујући отпор према тежњама младих уметника који су се школовали у Минхену и Паризу.
Умро је 1953. године у Београду, у својој 96. години, као најстарији српски сликар. Према сопственој жељи сахрањен је у Орловату.
 
27-11-2017
20 часова
галерија Фоаје
улаз слободан

Opširnije: Изложба Уроша Предића

OLOVO I KRV

utorak 14. novembar u 19 časova

OLOVO I KRV

 

Otvaranje izložbe Vladana Ljubinkovića

Vladan Ljubinković (Mladenovac, 15. januar 1951) je srpski akademski slikar i redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji javno izlaže od 1974. godine slike, objekte i crteže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Studirao je slikarstvao, a potom i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Javno izlaže slike, objekte i crteže od 1974. godine, na grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije (DEAVUS). Živi i stvara u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 24. novembra.

 
 
14-11-2017
19 časova
galerija Foaje
ulaz slobodan

Opširnije: OLOVO I KRV

ENDI VORHOL

četvrtak 5. oktobar u 19 časova

galerija Foaje

Otvaranje izložbe Endija Vorhola u saradnji sa Visconti Fine Art iz Ljubljane

05-10-2017
19 časova
galerija Foaje

Opširnije: ENDI VORHOL

Na rasporedu

Nema događaja

Likovni program

Likovni program

Galerijska delatnost

Od najranijih vremena čovek je osećao potrebu da se izrazi crtežom i slikom, pa su najstariji sačuvani oblici ljudskog stvaralaštva upravo iz oblasti likovnog izražavanja. Ta potreba nikada se nije izgubila nego se razvijala i bogatila novijim i drugačijim oblicima ispoljavanja ljudskih iskustava. U Mladenovcu postoji veliki broj ljudi koji se profesionalno ili amaterski bave likovnim delatnostima. Trudimo se da ih okupimo i pružimo im uslove za stvaralaštvo i izlaganje. Dugi niz godina postojao je Likovni klub koji ih je okupljao i cilj nam je da se njegovo postojanje od ove godine obnovi renoviranjem prostora i ateljea koji će slikari moći da koriste.

U okviru bogatog likovnog života trudimo se da naš likovni program obuhvata sve vidove likovnog stvaralaštva i da izložbe budu što raznovrsnije i interesantnije za publiku.

Ko je na mreži ...

Ko je na mreži: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Radno vreme

Radno vreme blagajne:
PONEDELJAK - PETAK od 10:00 do 16:00*
*danima kada ima projekcija filma: sat vremena pre prve projekcije

Centar za kulturu Mladenovac je ustanova kulture GO Mladenovac.