Teatar u jednom dejstvu - Centar za kulturu Mladenovac

МОЈА ТИ

понедељак 9. октобар
у 20 часова
Атеље 212
 
Олга Димитријевић
МОЈА ТИ
 
Редитељка: Александра Милавић Дејвис
 
Улоге:
Светлана Бојковић
Горица Поповић
Татјана Бошковић
Софија Јуричан
 
Иван Михаиловић
Горица Шутић.
 
Комад “ МОЈА ТИ “ се бави проблемом старосне, идеолошке и сексуалне, те родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, лезбејке, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Град бива рушен, насилно претваран у новији, модернији, јефтинији и исплативији грађевински простор, врло могуће правно нелегалних инвеститора. Приватни простори старих жена бивају одузимани. Стара лица постају сметња, спорост и непордуктивни вишак без сврхе.
Реч је о мелодрамској структури врло препознатљивој за драмске текстове Олге Димитријевић (Интернат, Народна драма, Радници умиру певајући). Језик комада кокетира са кич естетиком популарне музике, такође препознатљивим елементом њеног драмског писма. Димитријевић користи грубе реченичне формулације које неретко конструише као пароле, тезе и политичке исказе уметнуте у тело нелирског (квази)поетског текста.
Музика у представи ће бити сачињена од ауторске музике композиторке Ђорђевић, те од различитих цитата, парафраза и референци на познате песме. Редитељски поступак је у најширем смислу заснован на читању комада као дела епских театарских пракси.
09-10-2017
20 часова
сала биоскопа
600 динара

Opširnije: МОЈА ТИ

НЕСПОРАЗУМ

уторак 10. октобар
у 20 часова
Народно позориште у Београду
 
Албер Ками
НЕСПОРАЗУМ
 
Превела Мира Димитријевић
Редитељ Вељко Мићуновић
Драматург Жељко Хубач
 
Премијерна подела:
Мајка - Љиљана Благојевић
Марија - Вања Ејдус
Марта - Марија Вицковић
Јан - Михаило Лађевац
Стари - Милан Гутовић
 
Питање старијег и надасве добронамерног колеге „зашто би данас неко уопште гледао инсценацију филозофске драме“ када знамо да у њој објекат драмске радње постаје објашњавање филозофског становишта – а то је некакав пресек у којем ће се сва тумачења овог „жанра“ сусрести – као да је провоцирало полемику са увреженим мишљењем да, са становишта драмске атракције која се данас хорски поистовећује са потребом да се публика забави, филозофска драма није „плодно тле“ за комуникацију са публиком. Дајмо једноставан одговор на питање зашто се бавимо Неспоразумом данас: Јан, главни јунак овог Камијевог комада, тек преваливши тридесету годину живота у којем је пре свега егзистирао, покушава најзад да дефинише себе, али не кроз јасну перспективу љубави у породици коју треба да створи са својом пожртвованом женом, већ кроз њему непознат, давно изгубљен дом, у којем га уместо мајчинске и сестринске љубави дочекује злочин. А њих две, пак, тај свој злочин, који је постао начин и сврха живота, правдају потребом за бегом из суморне стварности у обећану земљу о којој немају валидне информације, већ предрасуде да ће им тамо бити боље. Из сваке поре овог комада као да исијава заводљива мисао Алберта Моравије: „Свако замишља свој рај тамо где је другом пакао“. 
Жељко Хубач
18-09-2017
20 часова
сала биоскопа
600 динара

Opširnije: НЕСПОРАЗУМ

РУЖА УВЕЛА

среда 11. октобар
у 20 часова
позориште "Бора Станковић", Врање
 
Бора Станковић / Јелена Мијовић
РУЖА, УВЕЛА.
режија Милан Нешковић
Костимограф: Ивана Младеновић
Сценограф:Милан Нешковић
 
Улоге:
 АЏИКА – Радмила Ђорђевић
 МАРИЈА – Жетица Дејановић
 КОСТА – Бојан Јовановић
 СТАНА – Кристина Јањић Стојановић
 НИКОЛА – Марко Петричевић
 ЈОВАН – Саша Стојковић
 АНИЦА – Милена Стошић
 ИЛИЈА – Драган Живковић 
 ЦВЕТА – Јелена Филиповић
 ЦИГАНКА – Тамара Стошић
 
Ружа, па увела. То је некако логичан след догађаја. Али Бора Станковић није логичан. Он је истинит. А у истину је најтеже поверовати.
Аца Поповић помиње како не треба руже заливати врућом водом да би схватио колико је она отпорна. Бора, напротив, полако дозира топлу воду својим јунацима не би ли спознао када и онај најделикатнији део духа поклекне пред окрутношћу малограђанског учауреног микрокосмоса.
За мене после овог процеса Бора Станковић заузима посебно место у срцу, а Врање...
Врање као први сусрет са Бором улива неко страхопоштовање још док се пажљиво сурећете са градом возећи се његовом, и даље калдрмисаном улицом, а историја позоришта обавезу према традицији колико и према  будућности.
Бора Станковић је истинит, али зарад позоришта мора пре свега бити вероватан. За то се побринула Јелена Мијовић, комбинујући више Бориних ликова из разних дела, тиме створивши, ново ауторско дело које “оно некад” Врање смешта у данашњи сyстем вредности, опонашајући савремене односе.
Ово је представа о некдашњим људима у данашњем свету. Они су заиста ту. Препознаћете их у чекаоници, на улици, кафани, послу... И наравно код куће!
На жалост или не, менталитет само стари са годинама, не мења се.
Милан Нешковић
11-10-2017
20 часова
сала биоскопа
600 динара

Opširnije: РУЖА УВЕЛА

МОЈ ДЕДА ЈЕ АУТ

четвртак 12. октобар
у 20 часова
Београдско драмско позориште
 
Душан Јанковић
МОЈ ДЕДА ЈЕ АУТ
 
Режија и избор музике
Ђурђа Тешић
 
ЛИЦА
Деда Марко -  Борис Комненић
Душко - Слободан Бода Нинковић
Даринка - Љубинка Кларић
Богдан - Милорад Дамјановић
Јелена - Сузана Лукић
Данило - Срђан Дедић
 
РЕЧ РЕДИТЕЉА
Свако у себи има даимона, онај део бића који га подсећа и нагони да буде свој, да се одазове позиву душе и одупре стегама наслеђа, друштва и околине. Тај процес никада није лаган а некада и дуго траје. Ипак, када тренутак одазивања позиву дође, коме треба да захвалимо? Вероватно ономе који је створио време да нам се све не би догађало одједном.
 
Време трајање: 1 сат и 15 мин.
Премијера: 28.04.2017.
12-10-2017
20 часова
сала биоскопа
600 динара

Opširnije: МОЈ ДЕДА ЈЕ АУТ

ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ

петак 13. октобар
у 20 часова
Звездара театар
 
Душан Ковачевић
ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ
Редитељ Душан Ковачевић
 
Улоге:
Љубомир Бандовић - отац Ранко, шумар
Аница Добра - мајка Соја
Нина Јанковић  - Мила, Сојина и Ранкова ћерка
Драган Петровић Пеле  - доктор Васа
Урош Јаковљевић - Драги, докторов син
Иван Михаиловић - Мај, младић
 
ТРАЈАЊЕ  100 минута
 
Реч писца
Сваке године у Србији нестане један мањи град од четрдесет до педесет хиљада становника. Толико нас је мање јер одлазимо – напуштамо земљу, селимо се у неке друге крајеве или пут неба. А године брзо пролазе и за десет година нестаће град од петсто хиљада становника и ако се тако настави, Срби ће у Србији бити национална мањина за сто година. Једина нада је љубав према ближњима и земљи којој дугујемо све што имамо.
13-10-2017
20 часова
сала биоскопа
600 динара

Opširnije: ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ

Na rasporedu

čet sep 21 @16:00 - 17:30
Mali bigfut
čet sep 21 @18:00 - 20:00
Kingssmen: Zlatni krug
čet sep 21 @20:00 - 22:00
TO
pet sep 22 @16:00 - 17:30
Mali Bigfut
pet sep 22 @18:00 - 20:00
TO
pet sep 22 @19:00 - 17:00
Zlato je zeleno

Teatar u jednom dejstvu

Teatar u jednom dejstvuPozorišni festival „Teatar u jednom dejstvu“ datira još od 1975. godine, kada ga je osnovala grupa entuzijasta pod imenom „Slobodarske svečanosti“ a pod pokroviteljstvom grada Beograda. Kao manifestacija od značaja za grad Beograd traje do 1996. godine kada je ukinut. Obnovljen je 2006. godine pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Mladenovac u nešto drugačijem obliku. Festival uvek počinje prvog ponedeljka u oktobru i traje sedam dana. Od obnavljanja uvedena je samo jedna nagrada za najbolju predstavu, koju sačinjavaju novčani iznos, plaketa i statueta “Sloboda”. Festivalom rukovodi Savet (bira se na četiri godine) i umetnički direktor koji je ujedno i selektor (bira se na dve godine). O pobedniku odlučuju tri člana žirija, koji se biraju na dve godine.

Ko je na mreži ...

Ko je na mreži: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Radno vreme

Radno vreme blagajne:
PONEDELJAK - PETAK od 10:00 do 16:00*
*danima kada ima projekcija filma: sat vremena pre prve projekcije

Centar za kulturu Mladenovac je ustanova kulture GO Mladenovac.